Өвлийн хүйтэн өдрүүдэд биеийг дулаацуулж, сэтгэл санааг сэргээх сайхан сонголт бол mulled wine буюу халуун вино юм. Европын олон оронд өвлийн баярын үеэр өргөнөөр хэрэглэдэг энэ ундаа нь жимс, халуун ногоо, дарс зэргийг амтлан халааж бэлтгэдэг өвөрмөц жортой. Энэхүү халуун амттан нь улаан дарс болон жимсний амтыг төгс хослуулж, баярын уур амьсгал оруулдаг тул гэртээ хийхэд тохиромжтой. Та дараах жорыг ашиглан гэр бүл, найз нөхөдтэйгөө дулаан мөчүүдийг хуваалцаарай!
Орц:
Улаан дарс – 1 литр (сайн чанарын дарс сонгоорой, гэхдээ үнэтэй дарс шаардлагагүй)
Жүрж – 1 ширхэг (арьсыг нь угааж цэвэрлээд хэрчээрэй)
Шанц – 2-3 ширхэг
Сарнайн бутлаг үндэс – 1-2 ширхэг
Зөгийн бал буюу элсэн чихэр – 2-4 хоолны халбага (амт тохируулна)
Бүхэл хар перец – 3-5 ширхэг
Хуурай гвоздика – 3-5 ширхэг
Хатаасан амтат жүрж эсвэл жүржийн хальс – 2-3 ширхэг
Ус – 100 мл (амт нь зөөлөрч, дарс бага зэрэг шингэхэд тусална)
Хийх заавар:
Бэлтгэл ажлыг хангана: Дарс, жимс, халуун ногоонуудыг бэлдэнэ. Жүржийн арьсыг сайтар угааж цэвэрлэн зүсэж бэлтгээрэй.
Халуун ногоо, жүржийн хальс хольж буцалга: Бага хэмжээний усан дээрээ шанц, гвоздика, сарнайн бутлаг үндэс зэргийг хийж халаана. Тэдгээрийн амт үнэртсэн үед дарсаа нэмнэ.
Дарсыг нэмээд аажмаар халаана: Дарсыг усанд нэмээд зөөлөн гал дээр буцалгахгүйгээр халаана. Хэт өндөр гал дээр тавибал дарс амархан ууршиж амтаа алдах тул болгоомжтой халаагаарай.
Жүрж, зөгийн бал эсвэл элсэн чихэр нэмнэ: Жүржийн зүсмүүд, зөгийн бал эсвэл элсэн чихрийг нэмээд сайтар хутгаж амтыг тохируулна. Хэрэв илүү амтлаг болгохыг хүсвэл нэмэлт зөгийн бал нэмж болно.
Дулаацуулаад амт оруулна: Ундааг 10-15 минут орчим бага зэрэг халааж амт оруулахад хангалттай. Буцалгахаас сэргийлж, анхааралтай байгаарай.
Үйлчлэх: Халуун байхад нь аяга эсвэл шилэн аяганд хийж, шанц эсвэл жүржийн зүсмээр чимэглээд шууд үйлчлээрэй. Амттай, дулаахан баярын мөчийг мэдрээрэй!
Зөвлөгөө:
Хэрэв илүү баялаг амттай болгохыг хүсвэл алим, лимоны зүсмүүд нэмж болно.
Дарсаа хэт халуун болгож буцалгавал спиртийн агууламж буурах тул болгоомжтой халаах хэрэгтэй.
Цагаан дарс ашиглаж халуун вино хийхэд өөрийн гэсэн өвөрмөц амт гарна. Энэ нь илүү зөөлөн, цэцэгсийн амттай болдог тул туршаад үзээрэй.
Эцэст нь:
Mulled wine буюу халуун вино нь хүйтэн өдрүүдэд дулаацаж, баярын уур амьсгалыг мэдрэх төгс сонголт билээ. Амт, үнэр нь таныг баярын улиралд ойртуулах энэхүү ундааг гэртээ туршаад үзээрэй!